De Omgeving

Anima Bed & Wellness ligt in het schitterende Puglia, in de sprookjesachtige omgeving van de trulli : de Valle d’Itria.

Het ligt op 20 minuten afstand van de trulli van Alberobello (Unesco werelderfgoed), de grotten van Castellana, de opgravingen van Egnazia en de prachtige historische centra van Ostuni, Ceglie Messapica, Martina Franca, Cisternino en Brindisi. Op 50 minuten afstand van Lecce, Bari en Taranto. En op 90 minuten van Matera en Gallipoli.

VALLE D’ITRIA – Land van elegante stadjes met witte huizen – maar bovenal het land van steen, kalk en trulli. Morfologisch en structureel zeer oud, de trullo, een enkelvoudige constructie met de basis van mortel en de conische bedekking van ‘chiancarelle’, wordt over het algemeen gepresenteerd als een geïsoleerde huisjes behalve in het geval van ALBEROBELLO. Het enige bewoonde centrum dat volledig werd gevormd door deze 16e-eeuwse boerderijen werd in 1996 erkend door de U.N.E.S.C.O. Werelderfgoed. Beschrijving van bezienswaardigheden:

• Alberobello (Unesco-erfgoed) Dit dorp lijkt te zijn voortgekomen uit een sprookje, volledig gemaakt van trulli door de wil van de graaf van Acquaviva, de guercio van Puglia. Deze gebouwen, uniek in de wereld, reageerden, dankzij de drywall-techniek, op de noodzaak om geen belastingen aan de keizer te betalen, ze werden eenvoudig naar elke inspectie teruggegooid en zonder het gebruik van mortel grootgebracht.
• Ostuni staat bekend als de “witte stad”. Het is een klein stadje in Puglia in de provincie Brindisi. Vanaf de heuvel waar het oprijst, domineert Ostuni de kristalheldere zee. Ze zeggen dat Ostuni de “witte stad” is. Omdat wit de kleur is die de ogen verblindt als het toevallig naar Ostuni kijkt. Een verblindend wit. Immens. Ze kleuren elke muur, elk huis, klein of groot. Ostuni witte stad, daarom dus. Ostuni-juwelenstad van Puglia. Ostuni die op drie heuvels staat, op 218 meter boven de zeespiegel, in Puglia, provincie Brindisi. In de wijk Alto Salento.
• Matera, de stad uitgehakt uit de rotsen, staat bekend bij historici als ‘Sassi’ (stenen), een van de oudste nederzettingen in de wereld. De Sassi werden op 9 december 1993 erkend in de assemblage van Cartagena de Indias (Colombia), Werelderfgoed door de UNESCO, de eerste site van Zuid-Italië om een ​​dergelijke erkenning te ontvangen.
• Cisternino (behorend tot de lijst ‘mooiste dorpen van Italië’) is zeer aangenaam om doorheen te lopen,  te genieten van het uitzicht vanaf de vele uitkijkpunten met uitzicht op de vallei d’Itria. Bekend van de slagers die winkel tevens eetgelegenheid zijn.
• Monopoli vertegenwoordigt, aan de Adriatische kust, een van de meest actieve en dichtbevolkte havens in de regio. Het karakteristieke historische centrum van hoog-middeleeuwse oorsprong, gebouwd op de overblijfselen van een versterkte Messapaanse nederzetting al in de 5e eeuw voor Christus, kijkt uit over de zee omgeven door hoge muren.
• Ceglie Messapica (hoofdstad van de gastronomie). Van zeer oude Messapaanse oorsprong, het is een dorpje met witte huizen en stille pleinen, met een prachtig historisch centrum en zijn 15e-eeuwse hertogelijke kasteel dat de stad domineert. Beroemd om zijn “biscotto cegliese”, de “cegliese sandwich” en de “coppa Messapica” (wielerwedstrijd).
• Locorotondo (behorend tot de lijst ‘mooiste dorpen van Italië’). Het oude centrum is van grote charme en aantrekkingskracht door de witte kalk en vele kleine straatjes. De huizen eindigen met ongebruikelijke daken die hier cummerse worden genoemd.
• Martina Franca (kunststad) Een elegant stadje gelegen op een van de laatste zuidelijke heuvels van de Murgia, het domineert de betoverende Valle d’Itria, een prachtige groene vlakte van witte trulli. De belangrijkste attractie van de stad is ongetwijfeld gevormd door de schilderachtige oude stad, een prachtig voorbeeld van barokke kunst, met zijn smalle straatjes, de witte steegjes, paleizen en statige en monumentale kerken.
• Gallipoli bekend als de Parel van de Ionische Zee, het is gelegen langs de westkust van Salento, uitsteekt in de Ionische Zee, en is verdeeld in twee gebieden: de oude stad en de nieuwe stad (dorp), verbonden met het eiland van de oude stad door een brug in zeventiende-eeuws metselwerk.
• Egnazia (Archeologisch Park) De oude Messapische stad heeft een duidelijke afdruk nagelaten met haar straten, muren, het forum, het amfitheater, de huizen; in het nabijgelegen archeologische museum zijn alle sculpturen, sieraden, munten en keramiek te bewonderen. In de zomer is het ook mogelijk om theatrale en muzikale evenementen bij te wonen in de suggestieve archeologische setting.
• Torre Guaceto (WWF-oase) Het natuurreservaat Torre Guaceto strekt zich uit over ongeveer 1.200 hectare en heeft een zeespiegel die zich ontwikkelt tot 8.000 meter. Het is er heerlijk zwemmen in de zomer en wandelen in de wat koudere periode.
• Castellana Grotte (een van de meest uitgebreide in Italië). De grotten van Castellana zijn het grootste Italiaanse karstcomplex dat ooit door de mens is verkend. Het bezoek slingert langs een schilderachtig landschap door de grotten.